ЗАКОНИТОСТ И ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

  • 23. августа 2017.

Иако ЕУ није организација чије вриједности треба увек цијенити и подржавати, више година уназад, од стране ове организације истицано је да је у Србији владавина права, најмање речено упитна.
Ту упитност, односто потпуно одсуство законитости демонстрирала је предсједница владе коментаришући однос према стању у ГОШИ. Предсједница Владе, парафразирам, каже: За ГОШУ урадили смо више него што нам је Закон дозвољавао. Дакле, предсједница владе јавно каже да су она и влада прекршили Закон.
Да ли је то владавина права?
Да ли треба да реагује јавни тужилац?
Шта на то каже ЕУ, у коју се заклиње и предсједница владе и цијела Влада Републике Србије?
Да ли и ЕУ подржава кршење закона од стране оних који су и предложили доношење тих истих Закона и чија владајућа вечина их је и усвојила?
Министар просвете Шарчевић каже да он, као министар, неће донијети Правилник о највишим цијенама уџбеника јер то није у складу са тржишним принципима и потребом обезбјеђења конкуренције. Дакле, министар не узима у обзир да је то његова законска обавеза. Он каже да је то лоша одредба и да је он неће спровести.
Шта је са владавином права? Дакле, министри се према законима односе на начин да они лично процијењују када треба закон поштовати, а када не треба.
Како онда да се грађани односе према законима? Да ли грађанин може да каже: ограничење брзине за моторна возила на Пупиновом мосту од 50 км/час је погрешно ја ћу да возим 100 км/час и за мене нема санкција јер ја процијењујем да је са брзином од 100 км/час остварена пуна безбједност.
Изгледа да ни предсједница владе ни министар Шарчевић нису чули да је цар Душан прије 700 година, доношењем Душановог Законика, рекао: “Закон је изнад цара…”
У Републици Србији Закони су испод министара. Докле?

др Милан Беслаћ, редовни професор
Одбор за економска питања покрета “СРПСКА ВЕРТИКАЛА”

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ